De provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland gaan niet in op een uitnodiging voor een gesprek met de top van het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries over de beoogde overname van AkzoNobel.
Dat heeft een woordvoerder van de provincie Gelderland donderdag gezegd.
Topman Michael McGarry en financieel directeur Vincent Morales zijn in Nederland om het overnamevoorstel toe te lichten. De plannen van PPG stuiten op veel wantrouwen in Nederland. Ook de genoemde provincies spraken er eerder deze week hun grote bezorgdheid over uit.
PPG wilde ook graag met provinciebestuurders spreken. “Maar daar hebben we vriendelijk en beleefd voor bedankt”, aldus de zegsman. “Zolang AkzoNobel zelf niet praat met PPG, is het niet onze plaats om wel dat gesprek aan te gaan.”
In de provincies zijn grote kantoren en fabrieken van AkzoNobel gevestigd. Gevreesd wordt dat daar bij een overname veel banen op de tocht komen te staan. Daarnaast speelt mee dat het bedrijf veel geld steekt in duurzaamheid en innovatie. Als die investeringen wegvallen, raakt dat ook het lokale bedrijfsleven.
Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft geen ontmoeting met de PPG-top, liet een woordvoerder van de bewindsman donderdag weten. Er is ook geen officiële uitnodiging gekomen voor een gesprek. Kamp heeft eerder zijn waardering uitgesproken voor de krachtige opstelling van AkzoNobel tegen het ongevraagde overnamebod van PPG.
Vijandig bod niet uitgesloten
PPG Industries houdt alle opties met betrekking tot AkzoNobel op tafel. Dat betekent dat ook een vijandig overnamebod niet wordt uitgesloten, zei topman McGarry donderdag tegen persbureau Bloomberg. Hij voegde er wel aan toe dat hij er liever met AkzoNobel zelf uitkomt. Er zijn geen problemen om de overname te financieren, aldus het verfbedrijf uit Pittsburgh.
McGarry rekent erop met verschillende aandeelhouders van AkzoNobel te kunnen spreken. Hij is in ieder geval nog tot vrijdagavond in Nederland, maar wil best langer blijven.
Het verbeterde bod van 90 euro per aandeel is volgens hem "buitengewoon aantrekkelijk" en het is aan de aandeelhouders van AkzoNobel om daarover te beslissen.
Charmeoffensief in de media
De hoogste baas van PPG begon tegenover media meteen met een soort charmeoffensief. Hij stelde ervan overtuigd te zijn dat een fusie van beide bedrijven tot een "geweldige combinatie" zal leiden die gunstig is voor alle belanghebbenden. AkzoNobel en PPG hebben volgens hem vergelijkbare waarden en een vergelijkbare cultuur.
Ook benadrukte McGarry dat PPG meerdere toezeggingen heeft gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid, investeringen en arbeidsvoorwaarden. De PPG-topman heeft hierover op 2 maart ook een korte ontmoeting gehad op Schiphol met AkzoNobel-baas Ton Büchner.
De bestuursvoorzitter voorziet verder geen grote moeilijkheden van mededingingsautoriteiten. Er liggen plannen om eventuele concurrentiebezwaren aan te pakken en het bedrijf heeft een "duidelijk pad" uitgestippeld om de deal af te ronden.
'AkzoNobel luistert niet naar aandeelhouders'
Volgens aandeelhouder Elliott Advisors luistert de top van AkzoNobel niet naar zijn aandeelhouders. De investeerder is onder meer teleurgesteld in het feit dat topman Ton Büchner geen ontmoeting wil met zijn PPG-collega McGarry.
Volgens Elliott is dit juist een ideale gelegenheid voor Büchner om eventuele voorwaarden en eisen die belanghebbenden en aandeelhouders hebben bij het al dan niet doorgaan van een deal, ook op vriendschappelijke basis, te bespreken. Naast Elliott zouden meer aandeelhouders die mening zijn toebedeeld.
Volgens Elliott praat Büchner naar eigen zeggen met aandeelhouders over de kwestie, maar vergeet hij te luisteren. De investeerder benadrukt de fiduciaire plicht die Büchner heeft.